Wydawca treści Wydawca treści

Użytkowanie Lasu

Użytkowanie lasu - jest to dział gospodarki leśnej zajmujący się planowaniem i racjonalnym pobieraniem użytków drewna w granicach nie przekraczających możliwości produkcyjnych lasu, oraz produktów ubocznego użytkowania lasu w sposób zapewniający możliwość ich biologicznego odtwarzania, a także ochrony przyrody.

Drewno pozyskiwane jest w:

1. Użytkowaniu rębnym podczas cięć:
- rębnych w drzewostanach projektowanych w Planie Urządzenia Lasu do użytkowania rębnego i z przypisaną wskazówką gospodarczą 'rębnia'
- rębnych w drzewostanach nie projektowanych w Planie Urządzenia Lasu do użytkowania rębnego a wykonywanych z konieczności tj. w płazowinach, przestojach itp.

2. Użytkowaniu przedrębnym podczas cięć:
- w młodnikach (CP), w których pozyskiwana jest miąższość,
- w trzebieżach selekcyjnych wczesnych i późnych o kierunku pozytywnym (TWP, TPP),
- w trzebieżach selekcyjnych wczesnych i późnych o kierunku negatywnym (TWN, TPN),


Polecane artykuły Polecane artykuły

Powrót

Sprzatanie Świata 2021

Sprzatanie Świata 2021

Kompleks Leśny Zwierzyniec po raz kolejny stał się miejscem gdzie młodzież szkolna pod czujnym okiem oraz z pomocą miejscowych leśników zadbała o podmiejski las.
Akcja „Sprzątania Świata 2021” odbyła się w ramach trwającej od ponad 20 lat współpracy ZS nr 1 w Tarnobrzegu oraz Nadleśnictwa Nowa Dęba. W tej szlachetnej akcji udział wzięli uczniowie z klas III TIa oraz II TF wraz z wychowawczyniami p. J.
Smyrak–Adamczyk i p. M. Czernik. Piątkowe zmagania zostały poprzedzone instruktażem i zapoznaniem z zasadami BHP oraz Leśnym SAVOIR VIVRE.
Podzieleni na kilka mniejszych grup, uczniowie wraz z opiekunami zostali zaopatrzeni w rękawice ochronne oraz worki na śmieci. Po kilkugodzinnych zmaganiach, zbierając śmieci pozostawione przy drodze, a także te ukryte w głębi lasu, udało się zebrać odpady wszelkiej maści, od pojemników po olejach poprzez drobne AGD, na oponach kończąc. Na zakończenie akcji wszyscy uczestnicy poddali się dezynfekcji rąk oraz zjedli ciepłe kiełbaski usmażone nad ogniskiem.