Asset Publisher Asset Publisher

Na Grzyby

Co roku kilkanaście osób ulega zatruciu grzybami. Warto wiedzieć, które z nich mogą bezpiecznie trafić na talerz, a których należy unikać.

Jak co roku wieku z nas wybiera się do lasu na poszukiwanie grzybów. Warto pamiętać o podstawowych zasadach dobrego grzybobrania: 

· należy zbierać wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne

· należy zbierać grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku są najczęściej przyczyną pomyłek

· początkujący grzybiarze powinni zbierać grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia

· unikać błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących np. zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak – gatunki śmiertelnie trujące

· zbierać grzyby w przewiewne koszyki, w żadnym przypadku w reklamówki foliowe, bo powoduje to zaparzanie i przyspiesza psucie grzybów,

· nie należy zbierać i niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią one część ekosystemu.

Centrum Informacji Lasów Państwowych we współpracy z sanepidem przygotowało specjalną broszurę z podstawowymi gatunki grzybów z ich opisami i zdjęciami. Zamieszczone są w niej również podstawowe porady na temat zbierania grzybów. Autorzy folderu radzą, aby nie rozpoznawać grzybów po ich gorzkim smaku. Paradoksalnie te śmiertelnie trujące przeważnie mają przyjemny słodkawy smak.

Zapraszamy na grzyby do lasów naszego nadleśnictwa.